Hoe werkt een online quiz?

Een online quiz wijkt op meerdere manieren af van een quiz in een kroeg. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat bij ons, lees je in het handige pdf-bestand hiernaast.

Liever geen bestand downloaden? Dan hebben we de informatie ook nog handig voor je samengevat op deze pagina aan de hand van de volgende punten:

 

J J Online Pubquizinformatie
PDF – 161,3 KB

1. Quizverloop

Quizblaadje met laptop


Ongeveer een kwartier voordat de quiz begint, zal de stream al starten met een welkomstscherm, waarop de regels nogmaals op een rijtje staan. Op dit scherm is ook een timer te zien die aangeeft wanneer de quiz zelf zal beginnen.

Onze quizzen bestaan doorgaans uit rondes die elk tussen de 10 en 15 minuten duren. Na een korte introductie beginnen we met de vragen van ronde 1. Deze worden gesteld door de quizmaster, maar ze zijn ook te lezen op het scherm. Bij sommige vragen wordt ook beeldmateriaal gebruikt. Na afloop van elke ronde krijgt elk team tot 2 minuten om de antwoorden in te leveren. Ook hiervoor zal een timer te zien zijn.

Nadat de antwoorden zijn ingeleverd, zal de quizmaster meteen de goede antwoorden op de vragen vrijgeven. Daarna zal de volgende ronde beginnen. Na de antwoorden van de laatste ronde zal de eindstand zo snel mogelijk bekend gemaakt worden. Daarna is de quiz afgelopen.


2. Teams maken

De leukste manier om aan een quiz deel te nemen is in een team. Doorgaans is de moeilijkheid van een quiz afgestemd op teams van 4 tot 6 personen, maar kleinere of grotere teams zijn ook mogelijk. Teams moeten al gevormd zijn voordat de quiz start. Hoe de teams ingedeeld worden, bepalen de deelnemers zelf. In het geval van een bedrijfsquiz kan dit zowel door het bedrijf als door de medewerkers zelf worden ingevuld.


Elk team kiest een teamnaam.
In elk team wordt één persoon aangewezen als team captain. De team captain is verantwoordelijk voor het inleveren van de antwoorden. Bij een bedrijfsquiz is het prettig voor het nakijken als een lijst met teamnamen van tevoren met ons wordt gedeeld.

Quizvraag met PowerPoint

3. Twitch

Quizvraag met PowerPoint

De quiz wordt gegeven via het streamingplatform Twitch. Dit platform is vergelijkbaar met YouTube. Je kan het in een browser openen of je kan de Twitch app downloaden voor je desktop of telefoon.

Er is geen account nodig om de stream te volgen, maar om mee te doen aan de Twitch chat is inloggen wel vereist. Deelname aan de chat is geheel vrijblijvend, maar het biedt wel de mogelijkheid tot interactie tussen de quizmaster en de deelnemers.

Ons Twitchkanaal voor de maandelijkse Online Pubquiz is: www.twitch.tv/jjquiz. Bij Lunchquizzen wordt de link naar de stream gedeeld met de contactpersoon van het bedrijf, die het daarna doorstuurt naar de deelnemers.


4. Antwoordformulieren

Bij een quiz op maat of Lunchquiz worden de antwoorden ingestuurd via Google Forms. Voor elke ronde van de quiz is een speciaal formulier gemaakt waarop de antwoorden kunnen worden ingevuld. Er hoeft maar één persoon per team de antwoorden in te sturen.

Voordat de quiz begint, wordt de link naar de antwoordformulieren gestuurd naar de contactpersoon die de quiz geboekt heeft, die ze daarna doorstuurt naar de team captains. Als alternatief kunnen de links naar de antwoordformulieren tijdens de stream zelf gedeeld worden door de quizmaster. Een voorbeeld van een antwoordformulier kun je hier bekijken.

Bij de maandelijkse Online Pubquiz zijn antwoordformulieren niet van toepassing en kun je zelf je antwoorden nakijken aan het eind van elke ronde. 


5. Videobellen met je team

Naast het volgen van de stream, moeten deelnemers ook kunnen overleggen met de rest van hun team. Elk team mag uiteraard zelf kiezen hoe die communicatie verloopt, maar wij bevelen videobellen aan voor snel en soepel overleg.


Tot de mogelijkheden
behoren Zoom, Skype, Microsoft Teams, WhatsApp (Videobellen) of Discord. De verantwoordelijkheid voor het regelen van een onderling communicatiemedium ligt bij de teams zelf.


6. Online quiz - Aandachtspunten en vragen

Niet elk bedrijf staat het gebruik van Twitch en/of Google Forms toe wegens veiligheidsredenen. In dat geval adviseren wij een privécomputer of telefoon te gebruiken om deel te nemen aan de quiz.

Mochten hier problemen mee ontstaan, laat het ons dan op tijd weten door een mailtje te sturen naar info@jjquiz.nl of eventueel contact op te nemen met ons via (+31)6 1899 7167. Volg ons ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven over onze quizactiviteiten!